Modern kori problémák: elfogyhat a víz Fokvárosban

Fokvárosban korlátozni fogják a vízhasználatot, mert ennek hiányában a turisták által is kedvelt nagyváros kifogyhat a vízből.

A dél-afrikai város, Fokváros, a következő hónapban a lakosok vízellátását napi 50 literre csökkenti, a félelem miatt, hogy ez lesz a világ első nagyvárosa, amely kifogy a vízből, ugyanis a város elérte a kritikus pontot – mondta Patricia de Lille polgármester. „Nem kérjük meg többé az embereket, hogy hagyják abba a vizek pazarlását, kényszeríteni fogjuk őket” – mondta egy sajtótájékoztatón.

A Dél-afrikai Köztársaság második legnagyobb városában száz éve nem volt ilyen súlyos szárazság.

A korlátozástól való eltekintés esetén a legtöbb fokvárosi háztartásban április 21-re nem folyna víz a csapokból. Az intézkedés 150 napra szól, majd ismét megvizsgálják a helyzetet.

Fokváros korábban megtiltotta az autómosást és a medencék feltöltését a vízmegőrzés érdekében. A hónap elején az indiai krikett-csapatot is arra kérték, hogy kevesebb mint két perces zuhanyzást tartsanak, amíg a városban tartózkodnak.

Az intézkedések azonban „egyszerűen nem elégségesek”, és a válság „új fokozatot ért el, amely szükségessé teszi az új intézkedések bevezetését” – mondta De Lille.

Fokváros lehet az első nagyváros, amely kifogy a vízkészletéből

 

Szárazság és gyors népességnövekedés

Ezek a legfőbb olyan tényezők, amelyek közre játszanak a most kialakult helyzet felgyorsulásában, a vízhiány okozta problémák elősegítésében.

Az ilyen vízzel kapcsolatos problémák természetesen nem korlátozódnak Fokvárosra. Közel 850 millió embernek nincs globális hozzáférése a biztonságos ivóvízhez és az aszály egyre nő – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Tehát hihetetlennek tűnik, hogy még mindig mennyit pazarlunk az alapvető természeti erőforrásokból.

Dél-Afrikában a mért esőmennyiség egy év alatt 300-500 mm között van. Ez jóval kisebb, mint az egész világra kiterjedő átlag. Ezenkívül a víz egyenlőtlenül oszlik el, mert az eső szezonális, és egyes régiókban sokkal több esik, mint másokban. A felhők a keleti hegységbe ragadnak, ami a nyugati régiókban kevesebb csapadékot eredményez. A nyugati területet 2030-ra különösen veszélyezteti a vízhiány, ami lehetetlenné teszi valamennyi lakosa ellátását.

Az alábbiakban néhány tippet találhat arról, hogyan lehet vizet spórolni:

  • A fürdőkád helyett használja a zuhanyt
  • Ne töltsön több időt a szükségesnél a zuhany alatt
  • A szállodában többször használjon törölközőket
  • Töltsön be vizet a mosogatóba, miközben mosogatja az edényeket, ahelyett, hogy leengedné
  • Zárja el a vizet kézmosás vagy fogmosás közben
  • Csak néhány ruha miatt ne kapcsolja be a mosógépet

forrás: BBC, africanbluetours.com

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!