Síelők surrantak végig a Gete-hegyen 110 éve

Nagy-gete hegyi síverseny

Nem kis eseménynek az évfordulóját ünnepeltük 2018. január 19-én, ugyanis 110 éve jeles sportversenyt rendeztek térségünkben!

Nem csak a megye, hanem az ország első, valamint a sportegyesület szervezésében lebonyolított legelső síversenyt Dorog és Csolnok között, a Gete-hegy érintésével szervezték meg. Mi volt az érdekessége? 8 lelkes versenyző, 12 kilométer hosszúságú pálya, rossz időjárási körülmények.

1908. január 8-án megalakult a Magyar Sí Klub, majd 11 nappal később megrendezték az első magyarországi síversenyt a Magyar Turista Egyesület Egyetemi Osztálya segítségével.

A rajt a Körtelesi major mellett állt, ami a mai Dorog és Tokodaltáró közötti területen lehetett. Az openstreetmap nevű online térkép jelzi a Körteles nevű helyet is a két település között.

A Gete-hegyi síverseny (1908.01.19.) hozzávetőleges útvonala.

A 8 versenyző (Barcza Imre, Berán János, Büttel János, Fodor Károly, Hruby Ede, Madaras Jenő, dr. Serényi Jenő, Vigyázó János) dacolva a jeges, ködös idővel, valamint az útjukban álló bokros, sziklás akadályokkal, elindultak a csúcs felé. Serényi és Fodor elszakadt a mezőnytől, végig csatáztak a csúcsig. Többen feladták a versenyt, ugyanis a ködös időben nehezen találták meg az útvonalat.

Nem volt könnyű teljesíteni a 12 kilométeres távot. (forrás: Turistaság és Alpinizmus folyóirat 1932 márciusi száma)

A Getéről lefelé folytatódott a csatározás. Fodor Károly 1 óra 28 perc 4 másodperc, míg Serényi Jenő 2 másodperccel lemaradva ért be az Auguszta-telepen felállított célba. Rövid távú lesiklást is terveztek arra a napra, de az időjárás közbeszólt, így elmaradt a futam. A nézők annyira jól érezték magukat, hogy délután szánkóztak a dombokon, a versenyzők pedig az esti vonattal visszatértek a „székesfővárosba”, ahol kitörő örömmel ugrottak egymás nyakába az ünnepeltek és a rájuk váró klubtársaik.

Gete-hegyi síverseny rajtja (forrás: Turistaság és Alpinizmus folyóirat 1932 márciusi száma)

Sajnos a nívós verseny után nem honosodott meg a Gete-hegyi síelés, ugyanis a 40-es-50-es éveket követően már nem használták síelésre a hegyet.

Bővebb cikk a Kemma.hu-n érhető el!

 

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!