Természeti katasztrófa sújtotta térségünket

Mert az, hogy télen hideg van és havazik az nem szenzáció, de az, hogy május kapujában, amikor minden növény kivirágzott már, amikor 25 fokos melegekkel már márciusban eljött a tavasz, akkor igenis természeti katasztrófa az, ami ma történt. Egy tömeggyilkosság a növények és a természet ellen. Persze az előttünk álló időszak fogja megválaszolni azt a kérdést, hogy elfagyott-e, elhalt-e minden növényünk és virágunk, de az biztos, hogy már nem március 15-e a legfőbb szenzáció, ami az elmúlt évek időjárása során eszünkbe jut majd. Lássuk a nap történéseit:

Egy újabb hidegfronttal érkező ciklon határozta meg április 19-e időjárását. Kezdetben eső, majd havas eső, 9 órától pedig havazás színesítette az időjárást. Fehérbe borult térségünk, egymást érték a balesetek az utakon, hó fedte a virágokat, a hó súlyától roskadozó tuják némelyike eltört. Kora délután már 8 cm-re hízott a hóvastagság, majd miután kitombolta magát, visszaváltott esőbe, hogy erről az oldaláról is maradandó legyen ez a nap, ugyanis 25 milliméter feletti csapadékot regisztráltunk fél nap alatt.

Percről-percre:

8 órai mérés alapján Dorogon 1,8 fok volt. Másfél milliméter csapadék hullott és havas esőt figyeltünk meg.

9 órakor egyre többfelé váltott át havazásba a csapadék halmazállapota. Dorogon is havazást figyeltünk meg, a hőmérséklet csökkent, 1,1 fok körül volt a hőmérséklet. 9 óráig 3,6 mm csapadék hullott.

10 órakor 0,3 fokig hűlt a hőmérséklet, ami több okból is érdekes. Egyfelől azért, mert április vége felé átlagon alulinak tekinthető ez az adat, másrészt mert hajnali 6-kor még 4,4 fok volt. A hirtelen csökkenő hőmérséklet és a csapadék intenzitásának növekedése miatt elkezdett megmaradni a hó.

11 órakor már tekintélyes méretűre nőtt a hóvastagság, szám szerint ekkor már 6 centiméter vastag volt. A vizes, tapadó hó súlya alatt az orgona fák is roskadozni kezdtek. Egyébként évek óta nem hullott ilyen nagy vastagságú hó térségünkben, úgyhogy ha az elmúlt egy-két évre gondolunk csak vissza, akkor mondhatni „telet megszégyenítő” idő volt április 19-én.

Még dél sem volt, de információink szerint négy autó karambolozott Leányváron, amelynek következtében teljes útzárat rendeltek el. Ennek hatására 5 kilométeresre nőtt a kocsisor Dorog felé: Leányvártól egészen Pilisjászfalu közepéig egybefüggő volt a kocsisor, sokan Piliscsév és Kesztölc földútjain próbálták kikerülni az érintett szakaszt. Másfelé nem is nagyon lehetett volna, mert alig néhány perccel korábban közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy lezárták a Dobogókő felé vezető 1111-es utat a télies útviszonyok miatt.

Lezárták a 10-es utat (forrás: 10-es út Facebook csoport)

12 órakor az öt kilométeres dugó mellé jött hírül, hogy 15-20 perc késéssel közlekednek a vonatok is. Alábbhagyott a hó intenzitása, de szüntelenül havazott továbbra is.

13 órakor már negyed óránként érkeztek az információk újabb és újabb balesetekről. Leányváron történt még egy anyagi kárral járó, míg Dorogon a Jókai utcánál személyi sérüléssel járó baleset. Csolnok és Dág között is baleset történt. Pilisvörösváron tranzit autó és motor csapódott egymásnak, de a félpályás útzár is elég volt egy újabb gigadugó kialakulásához.

14 órakor fokozatosan emelkedni kezdett a hőmérséklet és a csapadék havazásból esőre váltott. Összesen 8 centiméter hullott 9-14 óra között, ennek jelentős része (6 cm) 10-11 óra között.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!